Zalogowany jako: .   Wyloguj się
Strona 1 z 4  

Leksykon składników aktywnych w kosmetykach

Aby właściwe dobierać dla siebie kosmetyki, warto wiedzieć, jak działają poszczególne ich składniki. Jeśli nie są ci znane takie terminy jak folacyna, masło shea czy karbamid, koniecznie skorzystaj z naszego poradnika – przedstawiamy leksykon składników aktywnych w kosmetykach!

Składniki aktywne w kosmetykach - indeks

A

Alantonina (Allantoin) – związek, który naturalnie występuje m.in. w łupinkach kasztanów. Koi i łagodzi różnego rodzaju podrażnienia. Dermatolodzy uważają, że ma świetny wpływ na gojenie się skóry, jest więc ważnym składnikiem różnego rodzaju kosmetyków, np. kremów lub maści.

Algi – rośliny wodne, zawierają m.in. witaminy z grupy B, polisacharydy, aminokwasy oraz kwas alginowy. Łagodzą podrażnienia, wzmacniają barierę ochronną skóry oraz głęboko nawilżają. Działają wzmacniająco również na włosy i paznokcie. Są często używane również w preparatach zwalczających cellulit.

Aloes – już w starożytności słynął z leczniczych właściwości swojego soku. Posiada on wiele istotnych składników, m.in. witaminy, proteiny czy biostyminę. Ma wiele zastosowań, dawniej używany był do balsamowania zwłok, wytwarzania farb. Spożycie soku ma działanie przeczyszczające. Aloes poza właściwościami łagodzącymi, działa również bakteriobójczo. Badania wykazały również, że ekstrakty zawarte w tej roślinie spowalniają procesy starzenia, są więc często stosowane w kosmetykach dla cery dojrzałej. Aloes leczy także zmiany trądzikowe, łojotokowe oraz oparzenia słoneczne.

Arbutyna – składnik między innymi mącznicy lekarskiej, reguluje równomierne rozmieszczenie barwnika w naskórku. Stosowana w leczeniu plam pigmentacyjnych.

Azulen – składnik zawarty w rumianku. Ma działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Znajduje zastosowanie w kosmetykach do podrażnionej skóry.

B

Beta-karoten – ochrania cerę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Spowalnia procesy starzenia, stosowany w kosmetykach naturalnych oraz kosmetykach do opalania.

Betaina (Betaine) – aminokwas stosowany jako substancja zatrzymująca wilgoć w skórze. Zapewnia głębokie nawilżenie.

Betulina (Betulin) – jeden ze składników zawartych w korze brzozy. Posiada działanie przeciwutleniające, które ochrania skórę przed działaniem wolnych rodników. Działa antybakteryjnie, antyalergicznie oraz chroni skórę przed utratą elastyczności i promieniowaniem UV.

Biotyna (witamina H) – witamina rozpuszczalna w wodzie, niekiedy nazywana koenzymem R. Zapobiega łojotokowi oraz przetłuszczaniu włosów. Nawilża skórę.

Bisabolol – kolejny składnik rumianku. Ma działanie łagodzące i bakteriobójcze. Zapobiega powstawaniu zmian skórnych. Może być stosowany nawet w preparatach dla skóry alergicznej i podrażnionej.

C

Ceramidy roślinne – podstawowy składnik lipidów naskórka. Otrzymuje się je m.in. z pestek dzikiej róży. Spowalniają procesy starzenia się skóry, zapewniają jej elastyczność. Tworzą barierę wodno-lipidową. Stosowane są najczęściej przy pielęgnacji skóry przesuszonej i cienkiej, a także w kosmetykach do pielęgnacji włosów.

D

DHA (dihydroxyaceton) – używany w samoopalaczach. Powoduje utlenianie zewnętrznej warstwy skóry, dzięki czemu powstaje naturalnie wyglądająca opalenizna.

E

Ekstrakty roślinne – pozyskiwane z całych roślin lub ich części. W zależności od pochodzenia mogą opóźniać procesy starzenia się cery, nawilżać, łagodzić, neutralizować promienie UV, likwidować przebarwienia. Do najpopularniejszych należą: ekstrakt z lipy (zawiera taniny, witaminy, kwasy organiczne, działa osłaniająco na nadwrażliwą skórę), ekstrakt z lawendy (olejek eteryczny zawarty w lawendzie ma działanie antybakteryjne, dodatkowo lawenda znana jest z działania przeciwłupieżowego), ekstrakt z nagietka lekarskiego (działa przeciwzapalnie, grzybobójczo, neutralizuje wolne rodniki), ekstrakt z pokrzywy (działa wzmacniająco na włosy, oczyszcza je i zwalcza łupież), ekstrakt ze skrzypu (zawiera m.in. saponiny, związki krzemu, witaminę C, stymuluje działanie enzymów, poprawia ukrwienie skóry, ujędrnia) czy ekstrakt ze świetlika (ma działanie antybakteryjne i antyalergiczne, łagodzi stany zapalne oczu).

Escyna – składnik wyciągu kasztanowca, ma działanie przeciwobrzękowe. Dobrze wpływa również na ściany naczyń krwionośnych. Jest stosowany głównie w preparatach do pielęgnacji cery naczynkowej.

Euceryna – otrzymywana m.in. w wyniku połączenia lanoliny z wazeliną. Zatrzymuje wilgoć w naskórku, dzięki czemu jest stosowana w kremach, maseczkach i mleczkach kosmetycznych.

Zobacz także: Prawidłowe oznakowanie kosmetyków – poradnik


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Nietypowe kosmetyki – czym zaskakują?

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter